Meteen naar de inhoud

Column: Spoileralert. Nee, je kunt binnenkort niet op vakantie naar Thailand

Kan ik binnenkort weer naar Thailand op vakantie? Die vraag kom ik regelmatig tegen en houdt menigeen bezig. Op de FB-groepen wordt erover gespeculeerd en de Thaise regering komt telkens met tegenstrijdige berichten en een scala aan eisen waaraan je moet voldoen als je het land in wil. Bang als ze zijn voor nog meer grootschalige besmettingen. Vooral na de uitbraak op een vismarkt bij Bangkok en de snelle verspreiding op dit moment.

En het antwoord op die vraag is zoals ik het zie. Nee! Nog niet. Over drie maanden sowieso niet en over zes maanden ook niet en verder in heel 2021 niet. Misschien druppelgewijs in 2022. Voor een toerist die een paar weken op vakantie wil vervelend, maar als je er familie hebt of wanneer je geliefde daar is en jij bent hier dan is het een corona-ramp. Daarnaast, voordat in Nederland de vaccinatiegraad groot genoeg is zijn we al aan het einde van het nieuwe jaar.

Cocktail en gesloten horeca

Bert Vos, Close encounter, Hua Hin

Poolsuk Road in Hua Hin in betere tijden.
(Foto: Bert Vos)

Als we de pandemie achter ons hebben moet de toeristenindustrie weer opkrabbelen. Een geschatte een miljoen hotelmedewerkers is ontslagen tijdens de pandemie, veel horeca is gesloten en failliet. Ook in andere sectoren, formeel en informeel, is de kaalslag enorm. De hele toeristische infrastructuur moet weer opgebouwd worden.

Voor veel Thai betekent het onzichtbare virus, dat onze wereld nu beheerst, een financiële, mentale en sociale klap die lang zal nagalmen. Met een economie die weer terug bij af is en toenemende armoede.  Er is bij veel huishoudens een gebrek aan geld, werk en voorzieningen, schulden lopen op, mensen raken alles kwijt en moeten bij de dag zien te overleven. Criminaliteit en sociale onrust liggen op de loer. Een cocktail waarin agressie naar toeristen de kers op de slagroomtaart is. Ik denk dat het gevoel van veiligheid dat ik altijd had in Thailand nooit meer hetzelfde zal zijn.

Vakantie in Thailand

Ik weet dat een keer een verblijf in Thailand al verslavend werkt. Het is niet voor niets een van de meest populaire vakantielanden ter wereld. Het is daarom een bittere pil om te weten dat ‘we’ waarschijnlijk nog een jaar moeten wachten. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets te doen voor je favoriete vakantieland in deze moeilijke tijden.

Voedseluitdeling Dinner in The Sky.

Doneer een hulporganisatie of ondersteun iemand die je kent. Zoals een vriend van mij dat doet. Hij stort elke maand een bedrag naar een stoelenverhuurster en masseuse die op het strand van Hua Hin werkte. Zodat ze in ieder geval de huur van haar, met vriendin gedeelde, appartement kan betalen en elke dag eten op de tafel heeft. Of neem het initiatief van ondernemer Friso Poldervaart met Dinner in the Sky. Een groots opgezet hulpprogramma voor de allerarmsten in Bangkok, dat ook na de pandemie blijft doorgaan.

Ik wens iedereen een goed 2021 met de blik op vooruit, want ooit komen er weer betere tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.