Meteen naar de inhoud

Corona versus hulpproject in grootste sloppenwijk Bangkok

Van succesvol zakenman tot een van de initiatiefnemers van een hulpproject in de grootste sloppenwijk van Bangkok: Khlong Toei. De ultieme manier van sociaal maatschappelijk ondernemen  sinds de uitbraak van corona. Dat is de weg die de 28-jarige (2020) Friso Poldervaart tot nu toe aflegde sinds hij verknocht raakte aan Thailand.

Friso was veertien toen hij met de ouders van zijn beste vriend voor de eerste keer mee mocht naar Thailand. En hij ging daarna vaker met deze familie die kant op. “Het waren niet de typische Thailand-vakanties omdat we veel op pad gingen. Een maand lang mooie dingen zien en bekijken. Hierdoor leerde ik al snel het ‘echte Thailand’ kennen. Al heel snel kreeg ik het gevoel dat ik daar meer thuis hoorde dan in Nederland.” Op mijn 18de regelde hij voor zijn studie een stage bij Mufasa, een videoproductiebedrijf in Bangkok. “Nadat ik in Nederland was afgestudeerd als cinematograaf vertrok ik weer naar Thailand om met zakenpartner Johannes Bergstrom Digital Distinct op te starten.”

Corona versus hulpproject in grootste sloppenwijk Bangkok

Kledinguitdeling voor de allerarmsten

Corona doorslaggevend

“Digital Distinct is gespecialiseerd in videoproducties”, zegt Friso. “Door de jaren heen hebben we heel veel producties gedraaid voor klanten in Thailand en daarbuiten. Twee jaar geleden lanceerden we tevens ‘Dinner in the Sky’. Een restaurant met 24 stoelen die we 50 meter de lucht intillen met een hijskraan. Een ontzettend groot succes en steeds compleet uitverkocht. Echter, toen de Covid-19 crisis voor een complete lockdown zorgde was het over en vonden we dat we moesten helpen. We hadden namelijk allang het gevoel dat we ons meer moesten focussen om iets terug te doen. Corona was daarbij doorslaggevend. Bij ons eerste project kookten we zelf in een geleende keuken van een vriend van ons, Greg Lange. Hij is eigenaar van Sunrise Taco’s. Hij sloot zich daarna direct aan bij ons en verricht ontzettend veel goed en mooi werk.”

De groep slechthorenden

Hulpproject sloppenwijk Khlong Toei

Tijdens de lockdown was er weinig werk en het restaurant in de lucht was gesloten. Maar Friso en zijn partners zaten niet bij de pakken neer. “Wij besloten ons compleet te focussen op een hulpproject dat we ‘Dinner from the Sky’ noemden. Tijdens die maanden waren we bijna elke dag op pad met voedselpakketten in de sloppenwijk in Bangkok. Op dit moment komt alles langzaamaan weer tot leven, dus ook ons bedrijf begint weer te lopen.”

Dat wil echter niet zeggen dat het een afgesloten hoofdstuk is. Hun focus is nu gericht op een sloppenwijk van Bangkok, een steenworp afstand van de luxe van Sukhumvit Road. “Al voor Corona waren er natuurlijk al problemen in Khlong Toei. Veel mensen met lage inkomens, alcohol en drugs. Wij wisten natuurlijk dat daar dingen aan de hand waren, maar waren er zelf nog nooit geweest. Door wat we doen raken we direct betrokken bij deze families. Door Covid raakten vooral mensen met lager betaalde banen als eerste hun werk kwijt. De meeste gezinnen leven van één inkomen. Daaronder vallen ook kinderen, ouders en andere familieleden. Vaak is er geen spaargeld en er is geen sociaal vangnet. Gelukkig zijn de Thai flexibel en vinden ze ook in tijden van nood de moed en de wilskracht om te blijven vechten voor hun bestaan. Wij worden er altijd met veel warmte ontvangen.”

Vooral ouderen hebben het moeilijk.

Creatieve marketingachtergrond

Door hun grote netwerk van zowel Thai als expats in de zakenwereld en door hun reputatie kregen ze het al snel voor elkaar om veel donaties op te halen. “Door slimme keuzes te maken halen we altijd het uiterste uit elke bath. Tijdens de lockdown haalden we ruim 1.000.000 bath op. Daarnaast krijgen we ook donaties in de vorm van levensmiddelen, kleding en spullen. We hebben ook onze Thaise contacten in de celebrity-wereld betrokken, wat ons veel aandacht gaf. Acteurs, actrices, zangers en zangeressen sloten zich aan om te helpen, hierdoor kregen we een extra boost van hulp in de Thaise community. Inmiddels werken we veel samen met de overheid die ons steun geeft, helpt met het vinden van nieuwe locaties, nieuwe projecten et cetera. Door onze creatieve en marketingachtergrond lieten we veel mensen weten wat we doen door middel van social media, video’s en foto’s om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken. Driehonderd maaltijden per dag was dan ook het minimale wat we deden.”

Friso Poldervaart: Bewust maatschappelijk ondernemen in sloppenwijk Khlong Toei

Op bezoek bij zieke hulpbehoevenden

Stad van contrasten

Tijdens hun werk voor de allerarmsten komen ze in situaties terecht waar ze normaal gesproken niet mee te maken hebben. “Zoals iedereen weet die in Bangkok is geweest, is het een stad van contrasten. Achter een glinsterende1 miljard bath shopping mall wonen mensen in sloppenwijken in houten huisjes met golfplaten dak. Onder een brug hartje stad bevindt zich een enclave van 70 doofstomme mensen die kamertjes hebben gebouwd waar je alleen naar binnen kan door een groot gat van een meter tussen de stoep en brug. Families wonend op vuilnisbelten, community overlevend langs de spoorlijn.  Ze zijn met ontelbaren.”

Leven op en van de vuilnisbelt

Vuilnisbelten

De meeste indruk op Friso was hoe de allerarmsten van Bangkok op vuilnisbelten wonen en daarvan afhankelijk zijn. “Die graven elke dag met hun blote handen door ons afval om iets te vinden waar ze geld mee kunnen maken. Veel vuilnisbeltbewoners hebben geen verblijfsvergunning en soms zelfs geen paspoort of ID. Er zitten mensen uit onder meer Myanmar en Cambodia. Compleet ‘vergeten’ door de samenleving en die geen enkele hulp krijgen. Het was dan ook niet makkelijk om hen te bereiken aangezien de overheid het liefst niet heeft dat de rest van het land weet van hun bestaan. Om kinderen te zien lopen tussen het vuil, zoekend naar iets bruikbaars, is natuurlijk erg indrukwekkend en laat een onuitwisbare indruk achter.”

Friso Poldervaart: Bewust maatschappelijk ondernemen in sloppenwijk Khlong Toei

Ook veel aandacht aan speelplekken voor kinderen

Na het corona-tijdperk

Als het corona-tijdperk achter ons ligt gaat de hulp door, verzekert de ambitieuze Nederlander. “Op dit moment zijn we structureel bezig met verbeteringen in deze sloppenwijk van Bangkok. We bouwen huizen of knappen deze op. Ondersteunen ouderen die vaak geen geld hebben om zelfs in hun basisbehoeften te voorzien. Want 300 baht pensioen van de overheid is natuurlijk niet genoeg. We hebben ook een weeshuis geholpen waar kinderen wonen wiens ouders in de gevangenis zitten. Maakten van een vuilhoop een park en bouwen speelplaatsen voor kinderen. Individuele families ondersteunen wij met maandelijkse giften onder meer in de vorm van rijst, medicijnen, pampers en kleding. Tijdens de ergste Corona-crisis hier was het heel veel direct ‘hand to mouth’. Nu deze nood minder is kijken we naar meer langdurige oplossingen. Sinds april hebben we zo’n 60 projecten gedaan en naar schatting zo’n 35,000 mensen direct geholpen. Maar natuurlijk veel meer indirect.

Bewust maatschappelijk ondernemen in sloppenwijk Khlong Toei Bangkok

Een deel van het vrijwilligersteam

Vrijwilligers en donaties

De groep vrijwilligers is van vijf vrienden uitgegroeid tot een team van meer dan zestig personen. “Deze komen zowel uit de lokale bevolking als uit alle uithoeken van de wereld.  Wij zoeken continu naar projecten op de lange termijn. Hier zijn we al hard mee bezig. Daarnaast hebben we het gevoel dat we onderdeel zijn geworden van deze community. En komen dan ook elke keer weer nieuwe mensen en verhalen tegen waar wij kunnen helpen.”

Voor info en donaties: zie hier.

November 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.