Meteen naar de inhoud

Friso Poldervaart: “Voedselhulp na nieuwe corona-uitbraak Thailand blijft hard nodig.”

“Voedselhulp na de nieuwe corona-uitbraak Thailand nog steeds hard nodig.” Dat zegt Friso Poldervaart van Dinner from the Sky. Er is een nieuwe corona-uitbraak, het aantal besmettingen loopt hard op, de Indiase variant is gearriveerd, er zijn  lockdowns, een verbod op samenscholingen en honger dreigt. Vooral armen en kwetsbaren zijn de dupe van deze pandemie. Honger, ziekte, eenzaamheid, armoede en de dood loeren overal. Thailand heeft te maken met een grootschalige covid-golf.

Gelukkig zijn er initiatieven zoals het project Dinner from the Sky die in de sloppenwijken van Bangkok, zoals Klong Toey, onder meer voedsel- en kledingprojecten opzet. Oprichter en zakenman Friso Poldervaart begon met zijn businesspartner Johannes Bergstrom al snel na het uitbreken van de corona-crisis vorig jaar met dit initiatief. Samen met long-term expat Greg Lange zetten zij zich al meer dan 14 maanden in voor de noodbehoevenden in Bangkok. Dat heeft zich nu uitgebreid tot een grootschalig hulpproject, met een groot team van vrijwilligers, dat ook na de pandemie de allerarmsten van Bangkok blijft ondersteunen. Trefpunt Azië interviewde hem in november vorig jaar. En vroeg zich af: Hoe gaat het nu?

Hoe is de situatie in Bangkok en met name de sloppenwijken?

“Het is heel lang goed gegaan maar helaas dit keer zijn we in het hart getroffen. De Klong Toey communities zitten midden in een nieuwe Covid-uitbraak. Hier waren we al een hele tijd bang voor. Helaas is het deze keer echt menens. Doordat iedereen vlak op elkaar zit verspreid Covid zich in razend tempo door de verschillende sloppenwijken. We hebben hard gewerkt aan de realisatie van meer testen en vaccinaties, die zijn er gelukkig gekomen. De afgelopen drie weken zijn 50000 mensen in Klong Toey gevaccineerd, lang niet genoeg maar het was hard nodig. Dit was het eerste  massavaccinatie programma in Thailand.”

Wat zijn de directe gevolgen voor de bevolking daar?

“Naast dat voor veel mensen hun inkomen compleet weg is of erg beperkt, is er een nieuwe belemmering bijgekomen. Zodra er Covid geconstateerd wordt in een familie moet het hele huishouden 14 dagen verplicht in quarantaine thuisblijven. Voor de mensen die nog wel een baan hadden, maar nu dus verplicht thuis moeten blijven, betekent dit vaak ook het einde van hun werk. Heel veel constructiewerk ligt stil nadat er Covid was gevonden op bouwplaatsen. Ook de Khlong Toey markt is dicht voor een maand nadat er meer dan 1.000 mensen positief getest zijn. Veel mensen die in Klong Toey wonen hebben nu geen werk en dus geen inkomen.”

Wat is de inbreng van de overheid om deze mensen te helpen?

“Op het moment werken we nauw samen met parlementslid Korranit Ngamsukonrattana en haar team. We zijn met hen nu elke dag samen in de verschillende communities. Zij kennen daar alles en iedereen en dit maakt ons werk veel effectiever. Het is een zeer nauwe en goede samenwerking, dus we zijn erg blij met deze vorm van samenwerking met de overheid. In het grotere plaatje heeft de overheid zelf zeer veel moeite met het onder controle houden van deze laatste en zeer heftige Covid-golf. Het is uniek dat we op parlementair niveau samenwerken met de overheid.”

Hoe is jullie voedselhulp georganiseerd?

“Elke dag delen we rond de 2.000 maaltijden uit. En per week nog eens 1600 tot 2000 zakken met goederen bestaande uit vijf kilo rijst, olie, noodles, zeep, maskers, melk, et cetera. Deze zijn voornamelijk voor families die thuis in quarantaine zitten en hun hun huis niet kunnen verlaten. Als zij geen eten krijgen gaan vroeg of laat toch buiten. Wat het extra lastig maakt is dat veel mensen bang zijn voor Covid en daarom hun buren of kennissen in quarantaine niet durven te helpen. Het is superbelangrijk dat wij dit doen zodat op deze manier het virus zich hopelijk langzamer of niet verspreid. Wij doen dit 7 dagen per week, zijn elke dag bezig met inpakken en uitdelen. Daarnaast helpen we individuele families met extra goederen en Covid-patiënten bij het vinden van ziekenhuisbedden. We hebben ook een ambulance gebouwd voor Klong Toey. Deze wordt gebruikt voor transport van en naar het ziekenhuis. Een tweede ambulance is nu in de maak. Er is een groot tekort aan transport. In sommige gevallen moeten mensen zo lang wachten dat het te laat is. We hebben een team van meer dan 200 vrijwilligers die elke dag in de weer zijn.”

Hoe houden jullie het vol nu het aantal besmettingen alarmerend toeneemt?

“De situatie verandert constant, dus wij moeten ons constant aanpassen aan de situatie van de dag. Omdat veel mensen rekenen op onze hulp zijn we elke dag in de weer om zoveel mogelijk mensen te helpen. Door onze nauwe betrokkenheid bij de vaccinatie en samenwerking met een lid van het parlement is ons hele team gevaccineerd. Natuurlijk lopen we elke dag nog steeds groot risico maar we doen er alles aan om zo veilig mogelijk te blijven. Bescherming van ons team en de mensen die we helpen is altijd prioriteit nummer 1. Maar, nieuwe varianten kunnen alles weer helemaal omgooien zodra ze in Klong Toey worden aangetroffen, helaas is dit slechts een kwestie van tijd.”

Stel: jullie project Dinner from the Sky bestond niet. Wat zou daar dan de gevolgen van zijn voor de mensen die nu door jullie geholpen worden?

“Ik geef een quote uit de Bangkok Post: ‘Prateep Ungsongtham, a prominent slum leader, said the Klong Toey community now depends entirely on donations, such as food and necessities. There is no assistance from the state’. We ontmoeten elke dag mensen die echt honger hebben. Zodra we ze een maaltijd geven eten ze die ter plekke op. Zoals ik al eerder zei is het nieuwe en lastige element de honderden families die thuis in quarantaine zitten. Als ze geen eten en levensmiddelen krijgen zullen ze op den duur hun huis verlaten en hierdoor mogelijk Covid verspreiden. Het is daarom belangrijk dat we hen ondersteunen. Helaas is er niet genoeg controle of ze zich houden aan de quarantaineregels, het enige wat wij kunnen doen is dit zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Raak je wel eens ontmoedigd? Er is namelijk nog geen licht aan het einde van de tunnel.

“We staan zo dicht bij deze mensen dat het slikken is als we horen dat iemand met spoed in het ziekenhuis is opgenomen of als een kind dat we goed kennen wordt getroffen door Covid. Maar wij gaan onverminderd door. Natuurlijk is het bar en boos, we krijgen de hele dag door slecht nieuws. Het belangrijkste is natuurlijk dat we dit kunnen blijven doen. Er is geen enkele andere organisatie of hulpgroep die op deze schaal hulp biedt. Alles wordt gerealiseerd door duizenden donaties. Hulp komt van over de hele wereld. Daarnaast hebben we steun van prominente Thai, acteurs en actrices. Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen willen helpen. Werken op deze grote schaal is een financieel zware onderneming. Op het moment spenderen we een miljoen baht per week (26.000 euro.)”

Hoe verder na de corona-crisis?

“Voor deze laatste crisis waren we zeer actief in de verschillende wijken. Op zaterdag geven we Engels, dans, kunst voor kinderen. Op donderdag is er les in basketball door internationale basketballers. Voor deze nieuwe crisis hebben we een huis gebouwd voor een familie, een vuilnisbelt omgetoverd in een park en een buurtcentrum en sportveld gerenoveerd. Ons plan is om lange-termijn werk te verrichten en het onderwijs voor kinderen en volwassenen om deze kennis kunnen gebruiken voor een beter leven. Voor nu is alles zeer direct van ‘hand naar mond’ omdat het zo hard nodig in. In de toekomst focussen we ons weer op de lange termijn. De Klong Toey gemeenschappen zijn zeer divers en hebben op allerlei verschillende manieren hulp nodig.”

Wat is er voornamelijk nodig en waar en hoe kunnen we doneren?

“Je kan helpen door een maaltijd of tas met voedsel te kopen. Hierdoor zorg je ervoor dat mensen niet omkomen van de honger en dat families hun quarantaine kunnen uitzitten. Thailand is goed door de eerste en zware maanden van Covid gekomen, nu het Westen eindelijk op retour lijkt te zijn is Thailand helaas toch aan de beurt. Mensen die dit lezen hebben waarschijnlijk een speciale band met dit unieke land. Dit is de uitgelezen kans om wat terug te doen voor de mensen die er wonen. Hulp is echt en direct nodig. Een maaltijd is 19 baht (0,50 eurocent), een tas noodvoorzieningen 230 baht (6 euro).”

Voor donaties, bezoek de crowdfunding website. Of neem een kijkje op de facebookpagina.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.