Meteen naar de inhoud

Sociale Coöperatie Blauwe Paraplu: meerwaarde in een veranderende samenleving

Vijf jaar geleden, om precies te zijn op 1 juni 2016, werd het startsein gegeven van de sociale coöperatie Blauwe Paraplu in Amersfoort. Een avontuur, wat oprichters Diet Grosheide en Jessica de Ruijter betreft, vol bobbels, tegenslagen en onverwachte wendingen die ten slotte tot een organisatie uitgroeide die nu staat als een huis. “Eigenlijk startten we een bedrijf en wisten we nog niet goed waar we aan begonnen,” zegt Jessica pragmatisch. Het doel, mensen die tussen wal en schip vallen de gelegenheid bieden om weer mee te doen aan de samenleving, is nog steeds het heldere uitgangspunt.

Ondertussen is de Blauwe Paraplu de puberteit ontgroeid en is het nu een volwaardige gesprekspartner voor de gemeente, ambtelijke en maatschappelijke organisaties en collega-coöperaties. Ze biedt een startpunt voor een groep die anders buiten de boot zou zijn gevallen. Mensen die via de hulp van de coöperatie weer hun draai hebben gevonden en de mogelijkheid krijgen hun capaciteit te benutten en zich te ontwikkelen in datgene waar ze hun passie in vinden. Een deel vindt een vaste baan, andere deelnemers komen in een ander traject terecht zoals Parttime Ondernemen bij de gemeente of vinden elders een goede plek.

Mooie constructie

De Blauwe Paraplu heeft nu een vaste kern van 7 leden en 3 aspirant-leden die ondernemend bezig zijn, naast de oriëntatie-trajecten en een groep die individuele begeleiding krijgt. Diet: “Momenteel zijn er in totaal dertig mannen en vrouwen betrokken bij de Blauwe Paraplu. Het is de arbeidsmarkt die hen uitsluit, waardoor capaciteit die er wel is niet wordt benut. Bij de Blauwe Paraplu kunnen ze die wel ontwikkelen. Het is een mooie constructie als je een uitkering hebt. Je hoeft dan niet elke week inkomsten te laten verrekenen. Daarbij, de Blauwe Paraplu is ook toegankelijk voor deelnemers zonder uitkering. Het is aantoonbaar dat mensen echt baat hebben bij dit project, daarom houden we het vol en is het een motivatie en drijfveer om op deze weg door te gaan.”

LaNSCO

Op dit moment zijn er 21 coöperaties aangesloten bij het Landelijk Netwerk voor Sociale Coöperaties (LaNSCO.) Onofficieel zijn het er 25 en enkele zijn in oprichting zoals in Hilversum. “Er zijn twee soorten van deze coöperaties. Zoals de Blauwe Paraplu waar iedereen zijn eigen onderneming heeft of collectieven die één dienst of één product leveren”, legt Jessica uit. De opkomst van deze collectieven is een antwoord op de manier waarop er steeds meer anders tegen werk wordt aangekeken en  hoe er wordt omgegaan met mensen die op de een of andere manier van de arbeidsmarkt worden uitgesloten, beamen de twee oprichters. “Daarom zijn er steeds meer alternatieve vormen van sociaal samenwerken op komst. Er bestaan  diverse mogelijkheden om mensen weer mee te laten doen in de samenleving. De sociale coöperatie is er daar slechts één vorm van.”

Logo Blauwe Paraplu

Doorstroming

Diet en Jessica zijn ervan overtuigd dat er meer potentieel rondloopt, maar dat ze die moeilijk kunnen bereiken terwijl de behoefte er wel is. Doorstroming vanuit de gemeente is niet voldoende, vinden ze. Terwijl meer cliënten van de dienst Werk en Inkomen en de gemeentelijke afdeling Zelfstandigen profijt zouden kunnen hebben van een organisatie als de Blauwe Paraplu, is het eensluidende oordeel. “We zijn blijkbaar nog steeds onbekend of men begrijpt niet wat we doen. En voor wie dat waardevol kan zijn. We zijn ook op zoek naar nieuwe leden. Corona heeft namelijk voor een stilstand gezorgd en minder aanwas. Maar dat trekt weer aan. Voorheen hadden we 10-12 coöperatie-leden en nu nog zes. De BP heeft de potentie om meer groepen in de samenleving te bereiken. Zo zijn we voor mensen met een migratieachtergrond ook interessant.  En er kan doorstroom zijn naar een BBZ-traject of Parttime Ondernemen (PTO.)

Sociale Cooperatie Blauwe Paraplu

Stichting

De toekomst ziet er goed uit voor de Blauwe Paraplu, die zijn onderkomen heeft in de voormalige basisschool De Witte Vlinder. Het aantal activiteiten breidt zich uit. Daarom zal het burgerinitiatief per 1 januari naast de coöperatie een stichting opzetten. In deze stichting worden dagbesteding, individuele begeleidingstrajecten en aanverwante activiteiten ondergebracht. Met ruimte om meer projecten op te zetten. Iets waar vijf jaar geleden niet eens aan gedacht werd. “Wat we ook graag zouden zien is dat de leden van de coöperatie iets mogen bijverdienen zonder uitkering in te leveren”, zegt Diet. Maar dat is iets voor de toekomst weet ze. Echter, niet ondenkbaar gezien de maatschappelijke ontwikkelingen. En de overtuiging dat de participatiewet en hoe het we met werk en inkomen omgaan, niet meer van deze tijd is, is de algemene gedachte.

Jubileum Sociale Coöperatie Blauwe Paraplu

Covid-19 heeft er ook voor gezorgd dat er in juni 2021 geen receptie of iets dergelijks gegeven kom worden om het vijfjarig jubileum te vieren. “Dat zal wel volgend jaar worden. Nu doen we iets kleinschaligs”, aldus Diet en Jessica.

Contactgegevens:

Van Galenstraat 30
3814 RD Amersfoort
Gebouw: De Witte Vlinder
(+31) 06 250 58 155
info@blauweparaplu.org
www.blauweparaplu.org

Bert Vos
December 2021.

1 reactie op “Sociale Coöperatie Blauwe Paraplu: meerwaarde in een veranderende samenleving”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.