Meteen naar de inhoud

Reiscolumn: Ook Thaise toeristen ontdekken laid back stadje Chiang Khan

Het is april 2002. En ik reis voor de vijfde keer door Thailand. Dit keer voor een ‘Langs de Mekong-reis’, die ik in Ubon Ratchatani startte. En mij als backpacker onder meer naar Chiang Khan voert. Ik kom in een sereen en charmant stadje terecht. Met een dorpscentrum vol authentieke houten huizen, een schitterend uitzicht op de Mekong-rivier en een uitstraling van rust die mij goed van pas komt. Met een blikje Chang aan de oever overdenk ik mijn tocht langs deze levensader. Wat ik ook ooit eens weer zal doen, beloof ik mijzelf.

Chiang Khan was tijdens mijn verblijf nog een typische bestemming voor backpackers, die zich onderdompelden in de Thaise cultuur, specialiteiten van de lokale markt proefden, hun biertje dronken in een van de weinige restaurantjes, fietsend de omgeving ontdekten en tempels bezochten in een stadje dat verder niet zo veel te bieden had. Dat is nu veranderd.

Chiang Khan. Foto: Berthy Jenner/Sifaa

Massatoerisme

Jaren later lees ik in een Thaise Engelstalige krant dat het ook tot een bestemming is verworden voor de rijkere Thaise toerist. Wat zijn weerslag heeft op het dorpse karakter. Ooit had het, rond de eeuwwisseling, maar een stuk of vijftien guesthouses. Het was een pleisterplaats voor  rugzaktoeristen, die via Nong Khai naar Laos gingen. Of daar juist hun avontuur achter de rug hadden en hier ontspanning zochten voordat ze naar Bangkok vertrokken.

Echter, door TV-aandacht en een verhaal in de Bangkok Post over deze ongerepte plek kregen lokale bewoners dollartekens in hun ogen en verkochten hun huizen voor astronomisch bedragen aan horecaondernemers en investeerders. Nu schijnt het plaatsje meer dan honderd overnachtingsmogelijkheden te hebben, de meeste in de hogere prijsklasse. Backpackers blijven weg omdat zij niet zitten te wachten op een hotel met kamers van soms wel 1500 bath per nacht, dat beweert Huub Oudenhoven die met zijn echtgenote Pim sinds 1998 het guesthouse ‘Chiang Khan uitbaat.

Guesthouse Chiang Khan . Foto: Greenwood Travel.

Guesthouse Chiang Khan

Oudenhoven heeft Chiang Khan flink zien veranderen vertelt hij op de website van Greenwoord Travel. De druk om de boel te verkopen aan ontwikkelaars konden ze weerstaan.

Volgens hen is de massale aandacht een tijdelijke hype, die eens de rivier overwaait. Zij hebben dan ook, zoals ze zeggen, als enige een ‘Thai style friendly guesthouse’ dat niet is verbouwd of gemoderniseerd met airco en een westers toilet. Ooit zal het dorp weer hun dorp zijn, hopen ze

Stilte van de Mekong

Terug in de tijd. Als ik met het blikje bier de stilte van de Mekong op mij in laat werken, vermoed ik nog niet dat Chiang Khan een resortoord zal worden met luxe hotels. En dat de moeder der rivieren ten prooi gaat vallen aan vervuiling en milieuproblemen ten koste van flora en fauna, mens en dier. Maar daarover later meer.

Bron: Zie hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.