Meteen naar de inhoud

Thailand: Openstelling buitenlands toerisme succesvol plan?

Thailand nam vrijdag 1 oktober een belangrijke stap om de verwoeste toerisme-industrie weer op te laten leven. Zo viel in de Thaise media te lezen. De quarantainetijd voor volledig gevaccineerde reizigers is verminderd van 15 naar 7 dagen. Wat echter niet de verwachting schept dat dit snel zal leiden tot een snelle toename en het herstel van het toerisme. Er is een nog een lange weg te gaan die de regering voorzichtig moet bewandelen.

Belangrijkste factoren die tegen een snelle opleving werken zijn: traag papierwerk, onzekerheden over de duurzaamheid van de nieuwe maatregelen en de voortdurende sluiting van pubs en bars in sterk geïnfecteerde gebieden. Wat de dure quarantainevereisten betreft: hoewel de lengte is gehalveerd blijft zeven dagen alternatieve quarantaine in een hotelkamer nog steeds een belangrijke afschrikkende factor voor veel  toeristen om te overwegen naar Thailand te vliegen. Daarnaast is het nog maar de vraag of alle quarantainevereisten op 1 november ook daadwerkelijk volledig worden opgeheven, zoals eerder werd gezegd.

Hotelquarantaine

Het aantal nieuwe infecties in het hele land zijn nog steeds precair hoog, 10.000 plus en een dodental van rond de honderd per dag. Dat is nog steeds te hoog volgens internationale normen. Thailand staat op nummer 28 van de ranglijst qua corona-besmettingen en dodental, wat invloed heeft op quarantainemaatregelen bij de terugkeer in je thuisland. Ook geen leuk vooruitzicht. Evenals hotelquarantaine, want je mag je kamer niet verlaten. Het is eigenlijk een veredelde door de staat gesanctioneerde opsluiting.

Wie nu besluit om naar Bangkok te reizen, de meest bezochte stad op aarde vóór het coronavirus met 22,7 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar, wordt nog steeds geconfronteerd met restaurants die geen alcohol serveren evenals in pubs en bars, De uitgaansbuurten blijven gesloten en naar schatting tweehonderdduizend mensen die daar emplooy vinden zijn nog steeds werkloos.

Toerisme en alcohol

Het verbod op alcohol, samen met de avondklok die nu van tot 22:00 tot 04:00 uur geldt, zal menig toerist zichzelf tweemaal bedenken voordat hij die kant op gaat. Vooral jongeren die plaatsen bezoeken zoals Khao San Road of de party-eilanden, het is er nu een dode boel door het alcoholverbod. Geen toerisme zonder alcohol. Voor veel buitenlandse toeristen is een droge vakantie namelijk geen vakantie. Het wordt dus tijd voor de Thaise overheid om een COVID-19 paspoort en een test in te voeren om zo de om pubs en bars weer te kunnen bezoeken, zodat deze bedrijven na vele maanden van shutdown kunnen worden heropend.

Hoogseizoen

Ondanks de gedurfde stap van de overheid zijn onzekerheden groot, omdat we niet weten hoe de COVID-19-situatie over twee of drie weken zal zijn. In ieder geval is de heropening van Thailand te laat voor het hoogseizoen. De regering van generaal Prayut Chan-o-cha is er de afgelopen maanden niet in geslaagd de bevolking snel genoeg te vaccineren. Wat heeft geleid tot een vertraging bij het herstarten van het massatoerisme en tot heel veel onvrede onder de lokale bevolking. Op dit moment is minder dan een derde van de bevolking, oftewel minder dan 20 miljoen Thai van de70 miljoen, volledig ingeënt. Minder dan de helft van de bevolking, oftewel 32 miljoen mensen kregen hun eerste prik.

Dus eerst maar eens zien of het een succesvol plan is om Thailand na een paar weken weer open te stellen voor buitenlandse toeristen.

Bert Vos.
6 oktober 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.