Meteen naar de inhoud

Column: Thailand is een culinair paradijs. Eet lokaal.

Thailand is niet alleen zon, zee, strand, tempels, natuur en een (meestal) vriendelijke bevolking. Nee, het is ook een culinair paradijs. Vandaar steeds weer mijn verbazing wanneer toeristen restaurants uitkiezen waar ze de vertrouwde pot van thuis nuttigen.

‘Essen wie zu Hause’ las ik, tijdens mijn eerste bezoek aan Chiang Mai, op een gevel van een Duits restaurant. Met als dieptepunt een Thaise dame in lederhosen (ik lieg niet) voor de deur. Ze droeg een groen hoedje met een veer erin en deelde foldertjes uit. Ik dacht, als dat geen belediging is voor de Thaise eetcultuur. In een toko tegenover de Duitser bestelde ik een Khao Pad Kai met Chang bier. Ondertussen aanschouwde ik op een krakkemikkige kruk dit staaltje van vergaande stompzinnigheid.

Streetfood Bangkok. Foto: SoriThornthpy/PixaBay

Khao Pad gerechten

Lokaal eten in Thailand. Hoe ingewikkeld kan dat nu zijn, vraag ik me af. Het is vers, meteen gewokt en spotgoedkoop. Als je dat wilt en zoekt. Natuurlijk, duur Thais tafelen kan ook. Maar daar ga ik even niet vanuit. Veel menukaarten in gebieden waar vakantiegangers verblijven zijn in het Engels. Het bestellen van een Thaise maaltijd is daarom niet meer zo moeilijk en je weet wat je op je bord krijgt. Maar als dat niet het geval is en je handen- en voetenwerk wilt vermijden, bestel dan een van de Khao Pad gerechten die de Thaise kookkunst ontwikkeld heeft. Met als bekendste Khao Pad Kai, gebakken rijst met groente en kip met, als je dat wilt, een gebakken ei er bovenop. Mijn favoriete lunch of tussendoortje. Snel klaar, zeer smakelijk en niet te zwaar op de maag in de middaghitte. Overal, zonder een blik op de menukaart te werpen, kun je dit bestellen. En iedereen verstaat wat je zegt. De Nam Plaa Priek (vissaus met pepertjes) krijg je er in een apart bakje bij. Dus je kunt het zo pittig maken als je wilt.

Khao Pad Thai

IJsklontjes

De goedkoopste Khao Pad Thai die ik gegeten heb was onder de rook van de vriendschapsbrug bij het stadje Mea Sot aan de Birmese grens. Na een fietstocht op de mountainbike naar deze grenspost bestelde ik mijn lunch terwijl ik naar de stroom mensen keek die de brug overging. De maaltijd kostte mij 60 bath. Een koud biertje ernaast was net zo duur. Of je neemt water met ijsklontjes. Is gratis. Wat de klontjes betreft; als ze ongeveer vijf centimeter zijn en rond met een gat erin, dan zijn ze fabrieksmatig gemaakt met schoon water en dus veilig.

Ik had er mijn gewoonte van gemaakt om rond het middaguur in Thailand een Khao Pad te bestellen. Met Kai (kip) Moo (varken, spreek je uit als: moe), Neua (rund) of Kung (garnalen.) Maar probeer ook eens de Phad Priek Whaan (het laatste woord vragend stellen.) Dat is een iewat zoetig gerecht dat ook met kip of varkensvlees kan. Of de Phad Kai King, gebakken kip met gember evenals de Pad Krapouw Kai, gebakken kip met Thaise basilicum.

Culinair Thailand

Ik zou zeggen. Ga voor culinair Thailand. Laat de patat, gebakken aardappeltjes, schnitzel, biefstuk, pizza, de kroketjes en bitterballen voor wat het is en laat je verrassen door wat de Thaise keuken te bieden heeft. Alhoewel, ik mij kan voorstellen dat een Nederlandse expat wel weer eens in een gehaktbal wil bijten, een patatje wil eten of een haring naar binnen wil werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.