Meteen naar de inhoud

Thailand: Phanom Rung, voorpost van Khmerhoofdstad Angkor

Ruïnes in grote delen van Zuidoost-Azië getuigen van een Khmerrijk van Cambodja tot diep in Thailand en Laos. Zoals het tempelcomplex Phanom Rung, als voorpost van Khmerhoofdstad Angkor, waar ik ooit eens mijn voetstappen achterliet.

Jaren geleden tijdens een backpackreis door de Isaan moest ik deze tempel aandoen werd mij geadviseerd. Toen kende ik Angkor Wat in Cambodja nog niet en dat vond ik al indrukwekkend. Phanom Rung ligt hooggelegen op een slapende vulkaan in het gelijknamige ‘historical park’. Zijn broertje Prasat Muang Tam bevindt zich in de vlakte eronder.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Voorbeeld Khmerarchitectuur

De volledige naam is Prasat Hin Khao Phanom Rung. En door zijn goed bewaarde beeldhouwwerken het mooiste voorbeeld van Khmerarchitectuur in Thailand. De gebouwen zijn van zandsteen en lateriet. Ze zijn zo geplaatst dat je op de ochtend van de vijftiende dag van de wassende maan de opkomende zon door alle vijftien deuren kunt zien. Dan moet je wel bij de meest westelijke poort staan. Wat ik zelf niet geprobeerd heb. Maar als dit gebeurt, dat is altijd ergens in april, vinder er festiviteiten plaats met optochten naar de tempel. Een traditie die al achthonderd jaar bestaat.

Hart tempelcomplex

Gezien de kolossale omvang duurde de bouw van Phanom Rung enkele regeringsperiodes, waarschijnlijk van de tiende tot het begin van de dertiende eeuw. Het hart van de tempel werd gebouwd in het midden van de twaalfde eeuw. Het is uitgevoerd in de bekende Angkor Wat stijl. De toenmalige plaatselijke heerser Narendraditya en zijn zoon Hiranya gaven opdracht tot de bouw. Voor hun eigen glorie, zoals alle Khmerheersers dat deden. Saillant detail. Narendraditya was een volgeling van het shivaïsme. Een sekte die yoga, vuuraanbidding, alcohol en seks in zijn rituelen verwerkte. De tempel is dan ook versierd met reliëfs van deze gebruiken.

Oostelijke ingang

Er zijn drie parkeerplaatsen en drie ingangen. Maar je moet de hoofdingang hebben bij de oostelijke ingang. Loop om een goed beeld te krijgen het complex van voor naar achter. Bij ‘Gate One’, bevindt zich een toeristencentrum met informatie over de constructie, iconografie en restauratie. Tip: s ’ochtends zijn er de meeste bezoekers, na twaalven is het een stuk minder druk. En ga door de week, want in het weekend zijn er veel picknickende Thaise dagjesmensen. Het zou eens niet.

Tweede tempel

Phanom Rung ligt 50 kilometer ten zuiden van Buriram. Openbaar vervoer er naartoe is heel erg lastig. Ik ben toentertijd met een Songtheaw bus gegaan die ons in de buurt afzette. En toen met de brommertaxi verder. Echter geen aanrader. Lange rit en oncomfortabel. Het meest handige is een taxi huren voor een hele dag. Sommige hotels in Buriram kunnen dat voor je regelen of maak een afspraak met een taxichauffeur op de straat. Ook zijn er georganiseerde trips naar het complex. Het park waar Phanom Rung onder valt is geopend van zes tot zes. De entree is honderd bath. Voor 150 baht kun je tevens naar de tweede, kleinere, tempel Muang Tang.

Foto’s: Lode Engelen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.