Meteen naar de inhoud

Thailand: ‘Temple closed sir’ en de tuk tuk scam van Bangkok

‘Temple closed, sir’, zegt de chauffeur van de tuktuk met een stalen gezicht als ik de Wat Pho noem. Als ik vraag waarom? Is het antwoord. ‘Buddhist Day’. Maar hij weet wel iets anders. Voor maar twintig bath. Een koopje toch? Ik glimlach en bedank vriendelijk. De volgende brengt mij wel waar ik wezen wil. Deze en andere oplichterijen maken dat je altijd op je hoede moet zijn als je zo’n ratelende driewieler instapt. Vooral in Bangkok.

Het zijn grappige voertuigen om te zien en ze bevolken als kakkerlakken de grote steden. Je ziet ze met duizelingwekkende snelheden van een kilometer over zeventig door het verkeer laveren en je vraagt je af hoeveel ongelukken er mee gebeuren. Tot nu toe ben ik er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Het is een gemakkelijk vervoersmiddel om ergens snel te komen als het niet te ver weg is, maar helaas zit er veel kaf onder het koren. Alsof oplichten een nationale sport is wordt menig argeloze toerist een tuk-tuk ingelokt voor een heel andere tour dan hij voor ogen had.

Wat Pho

Een van de trucs is de volgende: Bij de grote toeristische trekpleisters zoals het Grand Palace de beroemde Wat Pho of een nationaal park staat een officieel uitziende gids of zogenaamde medewerker op je te wachten. Hij vertelt je dat de attractie helaas gesloten is wegens, meestal, een ‘Buddhist Day’, of een andere aannemelijke klinkende reden zoals overlast door malariamuggen. Maar dan is er altijd een tuk-tuk in de buurt die je wel ergens anders naar toe wil brengen. Voor weinig geld een leuke rondrit.

Duurder of nep

Als je door de hitte vermoeid bent kun je soms niet ontsnappen aan de overtuigingskracht die je totaal overdonderd. En voordat je het weet scheur je langs soevenierwinkels, sieradenshops en kledingzaken, waar je bijna gedwongen wordt om iets te kopen. En je bent altijd te duur uit. Want de chauffeur, de behulpzame gids en de winkelier moeten eraan verdienen. Mijn tip: Negeren, doorlopen naar de ingang en zelf kijken of die geopend is en daar je entreekaartje kopen. Want de kaartjes die buiten worden aangeboden zijn of duurder of nep.

Rug van de chauffeur

En niet alleen als je naar iets toeristisch wilt kan het mis gaan. Als je bijvoorbeeld van het station naar je hotel wilt presteren ze het om ergens anders langs te rijden voor hun commissie. Gewoon blijven zitten en eisen dat hij je naar de opgegeven bestemming brengt voor hetzelfde afgesproken bedrag. Voor langere afstanden is de driewieler eigenlijk ongeschikt. Als passagier heb je geen uitzicht behalve asfalt, autowielen en de rug van de chauffeur en je ademt uitlaatgassen in. Omdat er geen meter is moet je steeds weer onderhandelen over de prijs. Met als gevolg dat het tarief hoger is dan met de taxi die sneller, comfortabeler en vooral veiliger is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.