Meteen naar de inhoud

Wat Doi Suthep: 1000 jaar oud

Het valt niet mee om in een nietsontziende hitte in april 306 treden omhoog te lopen op een bijna verticale stenen trap. Maar eenmaal aangekomen heb je wel wat. Wat? Ja een Wat. Namelijk Wat Doi Suthep. Een boeddhistische tempel van bijna duizend jaar oud. En een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Chiangmai.

Als beginnend backpacker kwam ik voor de eeuwwisseling met de nachttrein aan in deze tweede grote stad in Thailand, Naast de markten, het nachtleven, het straatleven, de oude binnenstad en de restaurantjes is Doi Suthep een van de plekken die ik moest afvinken van mijn reisbijbel de Lonely Planet gids. Sindsdien hebben de reizen naar Chiangmai mij drie keer naar ‘Suthep’ gebracht en vind ik de mooie tocht naar deze tempel alleen al een uitstapje op zich.

Foto: Lode Engelen

Doi Suthep Mountain

Wanneer je met de taxi of met eigen vervoer de stad uitrijdt ontvouwt de Doi Suthep Mountain zich razendsnel voor je. Onderweg kom je langs de Huay Kaew Waterval en waan je je midden in een groene oase. Mijn tip: Stap hier eens uit, volg de bordjes totdat je niet meer verder kunt en vergaap je aan de waterval en het uitzicht. En dan is het nog vijftien kilometer op goed onderhouden wegen met veel bochten en nog meer watervallen plus de strelende vergezichten die ineens voor je opdoemen. Onderweg zijn er uitkijkpunten en een paar parkeermogelijkheden waar je wat drinken kunt kopen.

Foto: Lode Engelen

Heiligdom Lannatijdperk

De berg wordt als een heiligdom beschouwd. Voor de oorspronkelijke bewoners in dit gebied, de Lua, was de heuveltop de woonplaats van de zielen van hun voorvaderen. Maar toen het  boeddhisme ongeveer 600 na Christus vanuit India zijn intrede deed werd de berg gezien als het epicentrum van het heelal. Het tempelcomplex, door toeristen en pelgrims druk bezocht, is gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van koning Geu Na. Hij die heerste in het toenmalige Lannatijdperk, ook wel het gouden tijdperk genoemd, die duurde van de twaalfde tot de twintigste eeuw.

Foto: Lode Engelen

Chedi en klokken luiden

De zware klim naar boven is de moeite meer dan waard vind ik. De opvallend kleurrijke versierde leuningen van de trap beelden de Nagas uit. Dat zijn de mythologische zevenkoppige slangen. Hoogtepunt midden in het complex is de 24 meter hoge met goud beklede Chedi in de vorm van een gespitste toren. Je kunt ook langs een serie klokken lopen die je kunt luiden. Natuurlijk wel voor een kleine donatie.

Uitzicht vanaf Doi Suthep. Foto: Lode Engelen.

Bedenk wel dat bedekkende kleding binnen de tempelmuren, een heiligdom voor de Thai, verplicht is. Voor een bath of tien, althans toentertijd, zijn leenbroeken en dito rokken te huur. Wat de trap aangaat. Wil je of kun je niet lopen? Een andere optie is de lift. Hiervoor kiezen de meeste mensen.

1 reactie op “Wat Doi Suthep: 1000 jaar oud”

  1. Lode, wat verblijf jij op mooie locaties. Benijdenswaardig. Wederom prachtige foto’s en goeie uitleg. Geniet ervan, Lode en merci om dit te delen. Groetjes uit Brugge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.